Kek pİŞİrİlmesİ hakkinda bİlgİ

Keklerin yapılışları kolay olmakla beraber pişirilme­leri ayrı bir özellik taşır. Malzemesi tam ve iyi hazırlan­mış kek hamurunun kabarmaması fırın ısısının iyi ol­mayışındandır.
Kek piştikten sonra kalıptan kolay çıkabilmesi ve kalıba yapışmaması için kek hamuru, her tarafı yağ­lanmış ve unlanmış kek kalıbına boşaltılmalı ve kızdı­rılmış fırına sokularak orta ısıda 40-45 dakika pişirilme­lidir.
Buna göre keklerin yanmadan iyi kabarması için kalıbı, havagazı fırınlarında fırını önceden kızdırarak üstten ikinci rafa ve fırın tepsisi üzerine konmalıdır. Sonra fırının kapağı kapatılarak hararetli orta dere­ceye ayarlanmalıdır.
Elektrikli fırında ise alt ve üst düğme açılarak fırın 10 dakika kızdırılır. Kek kalıbını fırına soktuktan sonra, üst düğmesi kapatılır. Kek alttan gelen ısı ile kabartılır ve altı kızartılır. Sonra alt düğme kapatılır, üst düğme açılarak kekin üstü kızartılır.
Kekler pişerken fırının kapağı sık sık açılmamalıdır. Keklerin piştiğini anlamak için ortasına ince bir şiş ve­ya bıçak batırılır, eğer hamur bulaşrnamışsa pişmiş demektir.
Kekleri parçalanmaması için fırından çıkarttıktan sonra kalıpta bekletmeli ve ılık olunca servis tabağı­na çıkartılmalıdır.

Yorumsuz

Henüz yorum yapılmamış.

Bu yazıya yapılan yorumlar için RSS beslemeleri.

Sizde Yazın