Posts tagged: dolma yemeği

Etli biber, domates, kabak dolması tarifi

Malzemeler:
10 adet dolmalık biber
4 adet kabak
4 adet sert domates
4 adet patlıcan
1/2 kg dana kıyma
5 adet kuru soğan
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydonoz
1/2 demet nane veya kuru nane
4 kaşık sıvı yağ
tuz, karabiber
1 çorba kaşığı domates salçası
Hazırlanışı:
Geniş bir kaba, ince kıyılmış soğan, tuz ve kıyma konarak iyice yoğrulur. 1 kaşık salça, ince kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, 2 kaşık sıvı yağı, kara­biber ilave ederek tekrar yoğurulur. Sonra yıkanmış, süzülmüş pirinçleri katarak yumuşak yoğrulur, pirinçler kırılmaması için. Dolmalık biberler saplarına bastırılarak, tohum kısımları alınır. Patlıcanlar ve kabaklar, baş kısımları kesilerek oyulur. Domatesler baş kısmından kesilip içi oyulur. Hazırlanan iç ile sebzeler doldurulur. Düz, geniş tencereye dizilir. Sebze­lerin başları domates ya da patates dilimleri ile kapatılır. Tencerenin kena­rından yüzeye kadar su doldurulur. Sıvı yağ ve 2 adet domates rendesi gez­dirilir. Kapak kapatılır. Kaynayana kadar harlı ateşte, sonra kısık ateşte pişi­rilir. Sarmısaklı yoğurt ya da semizli yoğurt ile servis yapılır.
Read more »

Göbekli dolma tarifi

GÖBEKLİ DOLMA (Bütün lahana dolması) (5-6 kişilik)
MALZEMELER
1 orta boy lahana
2 orta boy soğan
350 gr. kıyma (orta yağlı) 1 su bardağı pirinç 1/2 demet maydanoz
1 çorba kaşığı salça
tuz, karabiber, dolma baharatı
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin (40 gr.)
1/4 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI
Lahanayı, en dıştaki yapraklarını çıkararak yıkayalım. Koçan kısmını düz kesip, büyükçe bir bıçak yardımıyla göbekli kısmını oyup çıkaralım. Bir kaba kıymayı, küp doğranmış soğanları, yıkanmış, pirinci, kıyılmış maydonozu, salçayı, tereyağını, tuzu, baharatları, 1 su bardağı suyu ekleyip karıştıralım. Hazır olan malzemeyi lahananın boşluğuna dolduralım. Lahanamn açık kısmını iç kısırımdan çıkan birkaç yaprakla kapatalım. Sıkı sıkıya alabilecek bir tencereye kesik kısmı üste gelecek şekilde oturtalım. Sıvı yağı lahananın üzerine gezdirelim ve yansına kadar sıcak su ve tuz ekleyelim. Ağır ateşte yapraklan yumuşayana dek pişirelim. Pişip pişmediğini kontrol edip yemeği ateşten alalım. Servis tabağına ters çevirip çıkartalım, dilimleyip servis yapalım.
Read more »